Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezochten Duitse soldaten het vredige eiland Marken, niet om te bezetten, maar om te bewonderen. Dit ongewone schouwspel is nu nog steeds een bron van fascinatie, onthult eilandhistoricus Lisa Veenstra.
Terwijl de wereld in oorlog was, bleef het toerisme op Marken verbazingwekkend intact. Het diende als een overlevingsmechanisme voor de lokale bevolking, onthult Veenstra. Duitse soldaten die verlof kregen, bezochten niet alleen populaire bestemmingen als Scheveningen en Amsterdam, maar ook het pittoreske Marken.
Op oude foto's en filmpjes zijn Duitse officieren te zien in uniform, poserend met kinderen in traditionele Marker klederdracht. De soldaten toonden interesse in de lokale cultuur en bewoners, wat vaak verrassende interacties opleverde. Sommige vrouwen waren echter minder enthousiast over de aanwezigheid van de Duitse bezoekers, blijkt uit historisch materiaal.
Sommige lokale ondernemers op Marken openden gastvrij hun souvenirwinkels en cafés voor de toeristen, terwijl anderen hun deuren gesloten hielden. De delicate balans tussen overleven en principes zorgde voor complexe situaties, zoals het conflict met een hotelier die weigerde Duitse soldaten toe te laten.
Te midden van deze ongewone tijd was er een broze samenwerking tussen de Duitsers en de Markers die de rust trachtten te bewaren. Lokale actoren, zoals de dominee, speelden een cruciale rol in het beschermen van jonge mannen tegen verplichte arbeid. Deze onverwachte allianties brachten een onverwachte vorm van 'verzet' voort.
Decennia later blijven deze bijzondere ontmoetingen tussen de Duitse soldaten en de inwoners van Marken een intrigerend stuk geschiedenis. Het herinnert ons eraan dat zelfs in tijden van conflict, menselijkheid en onverwachte verbondenheid een rol kunnen spelen.