Op zijn oude dag had zelfs het Front National, de politieke partij die Jean-Marie Le Pen had opgericht, hem niet meer nodig. De meest omstreden politicus uit de naoorlogse Franse geschiedenis maakte anti-immigratiestandpunten bespreekbaar, maar vervreemdde ook bijna iedereen van zich met zijn racisme en extremisme.
Le Pen overleed dinsdagmiddag op 96-jarige leeftijd in een zorginstelling in de omgeving van Parijs. Hij was tijdens zijn lange loopbaan als politicus onderwerp van schandaal na schandaal. Le Pen deed meerdere antisemitische uitspraken die hem op gerechtelijke veroordelingen kwamen te staan.
Tegelijkertijd was Le Pen dertig jaar lang Europarlementariër en wist hij ondanks zijn politieke isolement lang onderwerp van gesprek te blijven. Zijn kritiek op immigratie werd in de loop van de tijd meer maatschappelijk geaccepteerd.
Als student hield Le Pen zich al op aan het uiterst rechtse einde van het politieke spectrum, onder meer als voorzitter van een vereniging van rechtenstudenten die zich vooral bezighield met knokpartijen tegen communisten. Zijn tijd in het leger gaf verder vorm aan de racistische en extremistische denkbeelden die zijn politieke loopbaan zouden kenmerken.
Desondanks heeft hij een blijvende invloed gehad op de Franse politiek. Jean-Marie Le Pen maakte anti-immigratiestandpunten tot onderwerp van maatschappelijk debat, ook al werd zijn partij uiteindelijk van hem ontnomen. Het Front National veranderde flink onder het bewind van zijn dochter.
Jean-Marie Le Pen zal altijd bekend blijven als de politicus die de partij politiek relevant maakte, zelfs als hij daarvoor vrijwel iedereen tegen zich in het harnas joeg.