Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam zal dit jaar een bijzondere krans worden gelegd ter ere van Indonesische verzetsstrijders. Decennialang zijn de moedige daden van deze groep in de schaduw gebleven, maar nu komen ze eindelijk in het licht te staan. Een eerbetoon dat de lang vergeten heldendaden van de Indonesische verzetsstrijders recht doet.
In de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog zat de vader van Iwan Faiman in het verzet. Hij waagde zijn leven door Joden te laten onderduiken en spionageactiviteiten uit te voeren. Deze dappere daden vormden slechts een deel van de intense inzet van Indonesische verzetsstrijders tijdens die turbulente periode. Hun verhaal verdient een prominente plek in de geschiedenis.
Na 1953 werden Indonesische verzetsstrijders geconfronteerd met de nasleep van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Velen werden uitgezet naar hun vaderland, nadat Nederland hen had gebruikt in de strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een pijnlijk keerpunt dat lange tijd een schaduw wierp op de herdenking van deze helden.
Iwan Faiman heeft zich onvermoeibaar ingezet om de vergeten helden van Perhimpunan Indonesia te eren. De groep streed niet alleen voor de onafhankelijkheid van Indonesië, maar ook voor democratische waarden die universeler zijn dan ooit. Nu, in een tijd vol uitdagingen en herzieningen van het verleden, is het cruciaal om deze groep te herdenken en hun nalatenschap te eren.
Dit eerbetoon markeert niet alleen een historisch moment op 4 mei, maar opent ook deuren naar een dieper begrip en erkenning van de diverse aspecten van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een eerlijke herinnering aan degenen die vochten voor vrijheid en gerechtigheid, ongeacht afkomst of achtergrond.