Glutenvrije Oliebollen: Joost Hoogewerf's Succesverhaal

31 dec 2024, 18:37 Nieuws
image 19 674486d6bce2e

Glutenvrije Oliebollen: Joost Hoogewerf's Succesverhaal

Een traditionele oliebol gaat er bij Joost Hoogewerf niet in: hij heeft een glutenallergie. Vorig jaar besloot hij dat de oer-Hollandse lekkernij niet langer aan hem voorbij mocht gaan en sloeg zelf aan het bakken. Dat bleek een enorm groot succes: inmiddels weten mensen uit allerlei hoeken hem te vinden.

Van Schuur naar Oliebollenkraam

Om half negen vanochtend liet Joost het eerste mandje met oliebollen in het vet zakken. Voor één dag is de schuur van de Wijk aan Zeeër omgetoverd tot een oliebollenkraam. Op het aanrecht staat een complete oudjaarsbak-uitrusting met vier frituurpannen.

Overproductie

Hij miste de lekkernij, dus ging zelf aan de slag. Met drie pakjes beslag had hij destijds wat overproductie. Hij deed een oproep op Facebook: 'Kom hier lekker oliebollen halen als je glutenintolerant bent.' Dat bleek een groot succes. 'In november kwamen mensen alweer naar me toe: ga je dit jaar weer bakken?'

Het loopt nu een beetje uit de hand,' zegt Joost lachend in zijn kokstenue. 'Eerst waren het een paar mensen, nu zijn het er veel meer.'

Glutenvrije Kwaliteit en Vertrouwen

Wat het geheim van zijn succes is? 'Ze zijn goedkoop; ik wil alleen mijn kosten eruit halen. En mensen vertrouwen erop dat ze echt glutenvrij zijn.'

Het eten van gluten kan voor sommige mensen grote consequenties hebben. Joost zelf zit vastgekluisterd aan de toiletpot, maar een vriendin van hem moet naar haar epi-pen grijpen. 'Dan wil je wel zeker weten dat de bollen écht glutenvrij zijn.'

Geen Uitbreidingsplannen

Toch heeft hij geen ambitie om zijn activiteiten uit te breiden. 'Ik zit nu aan mijn maximale capaciteit,' legt hij uit. 'Ik wilde met vier frituren werken, maar dan klapt de stroom eruit. Dus nu werk ik met twee. Daarnaast moet het ook leuk blijven. Het moet niet op werken gaan lijken.'}