Gemeenten in Noord-Holland zoeken naar innovatieve oplossingen voor financiële uitdagingen

04 apr , 8:56 Nieuws
image 19 674486d6bce2e

Gemeenten voorbereiden op financiële beproevingen in 2026

In 2026 staat een financiële test te wachten voor gemeenten in Noord-Holland, bekend als het 'ravijnjaar', wanneer zij geconfronteerd worden met aanzienlijke budgetkortingen. Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen worden geconfronteerd met de taak om aanzienlijke bezuinigingen te realiseren. Stede Broec moet bij een jaarlijks budget van 71 miljoen euro 2,5 miljoen euro besparen. Drechterland moet terug van 57 miljoen naar 54,5 miljoen en Enkhuizen wordt geconfronteerd met een bezuiniging van 5,5%, wat neerkomt op 4 miljoen euro.

Financiële uitdagingen in de hele provincie

Niet alleen deze drie gemeenten staan voor deze financiële uitdagingen. Uit informatie van de Provincie Noord-Holland blijkt dat 35 van de 44 gemeenten in de provincie worden geconfronteerd met vergelijkbare begrotingsproblemen. De Provincie voorspelt zelfs dat enkele gemeenten onder toezicht kunnen komen te staan, waarbij zij hun uitgaven moeten verantwoorden aan het provinciebestuur.

Inwoners betrekken bij bezuinigingsplannen

Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen zoeken nu actief de hulp van hun inwoners om mee te denken over creatieve oplossingen. Door middel van enquêtes en persoonlijke gesprekken willen de gemeenten inzicht krijgen in de voorkeuren van de burgers wat betreft bezuinigingen op gemeentelijke diensten, leefomgeving, zorg/onderwijs en sport/cultuur/recreatie. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid van belastingverhogingen besproken.

Samenwerking met de samenleving

De gemeenten benadrukken het belang van het betrekken van de samenleving bij het vinden van oplossingen voor de financiële uitdagingen. Naast online enquêtes zullen vertegenwoordigers van de gemeenten fysiek aanwezig zijn op markten, in winkelcentra en bij stations om de mening van een breed publiek te peilen. Speciale bijeenkomsten zullen worden georganiseerd met ondernemers en maatschappelijke instellingen om diverse perspectieven te verzamelen.

Transparantie en betrokkenheid bij besluitvorming

De input die wordt verzameld zal worden gedeeld met de inwoners en aan de gemeenteraden worden voorgelegd in de vorm van verslagen. De besluitvorming blijft echter in handen van de gemeenteraden, waarbij de input van de samenleving als leidraad dient maar niet bindend is.

Bekijk hieronder hoe de gemeenten Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen zich voorbereiden op het 'ravijnjaar' en welke strategieën zij gebruiken om de financiële uitdagingen aan te pakken.