Op het bruisende Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost vond het eerstevertoont van een bevrijdingsfestival plaats, waarbij muziekbands en dj's samenkomen om het levendige feest te vieren en het bevrijdingsvuur te ontsteken. Deze symbolische gebeurtenis werd bekroond met een indrukwekkende estafetteloop die het vuur vanuit Wageningen naar Amsterdam bracht, en waar Vincent de Kom, de trotse achterkleinzoon van verzetsheld Anton de Kom, de ere taak kreeg om het vuur te ontsteken.
De nalatenschap van Anton de Kom, die moedig streed tegen het Nederlandse kolonialisme en het onrecht tegen tot slaaf gemaakte mensen aan de kaak stelde, wordt op authentieke wijze geëerd op het plein dat zijn naam draagt. Vincent de Kom benadrukt het belang om de strijd van zijn overgrootvader door te geven aan volgende generaties, waardoor het historisch erfgoed levend blijft.
De bewoners tonen hun enthousiasme en betrokkenheid bij het bevrijdingsfestival in Amsterdam-Zuidoost. Een bezoeker benadrukt de waarde van het vieren van Nederlandse tradities in een multiculturele setting, waarbij meer dan 175 nationaliteiten samenkomen en hun unieke perspectieven op vrijheid delen. Voor hen is vrijheid innig verbonden met diversiteit en solidariteit binnen de gemeenschap.
Het bevrijdingsfestival op het Anton de Komplein markeert een keerpunt in het vieren van vrijheid en cultureel erfgoed in Amsterdam-Zuidoost. Deze viering opende discussies over de betekenis van vrijheid voor verschillende gemeenschappen en ligt de basis voor toekomstige inclusieve vieringen en educatieve initiatieven om de waardering voor vrijheid en verzet levend te houden.