Met de aanstaande overgang naar de zomertijd op de laatste zondag van maart, rijst de vraag over de effecten van dit verzetten van de klok op ons dagelijks leven. In Europa, waar de zomertijd start op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober, hebben ongeveer 70 landen de gewoonte om tweemaal per jaar de klok te verzetten. In Nederland werd de zomertijd geïntroduceerd in 1977 om gelijke tred te houden met andere Europese landen en wordt sinds 1980 Europees geregeld. Echter, de gevolgen van deze praktijk blijven onderbelicht.
Deskundigen waarschuwen voor de negatieve invloed van het klokverzetten op ons lichaam. Het verstoren van onze biologische klok kan leiden tot problemen bij het in slaap vallen of juist bij het ontwaken. Neuroloog Raymond Vogels benadrukt dat het verzetten van de klok zelfs invloed heeft op onze hormoonhuishouding. Het herstel van de hormonale balans kan tot wel zes weken duren, wat aanzienlijke consequenties heeft voor ons welzijn.
De discussie over de zomertijd blijft voortduren, met experts en de Europese Commissie die de noodzaak van het afschaffen ervan aankaarten. In 2018 werd een voorstel gedaan om binnen de EU permanent de zomertijd in te voeren, maar dit bleek niet haalbaar. De Rijksoverheid benadrukt dat er meer grondig onderzoek nodig is naar de voor- en nadelen van het afschaffen van de zomertijd. Ondertussen blijft de Nederlandse bevolking verdeeld over de vraag of er een voorkeur is voor een permanente wintertijd, zomertijd of het huidige systeem.
Voor nu staat de klok op het punt om een uur vooruit gezet te worden, maar de impact op ons welzijn blijft een punt van discussie. Op zondag 26 oktober wordt de klok weer teruggezet naar de standaardtijd. Het is aan te raden om bewust te zijn van de effecten van de zomertijd op ons dagelijks leven en welzijn.