Diep verscholen in Museum Kranenburgh in Bergen schuilt het creatieve sanctuarium van Arne Hendriks, een kunstenaar die niet alleen schildert met verf, maar ook met verhalen en herinneringen. Hendriks is uitgedaagd om via zijn kunst een visie te creëren voor de toekomst van de Egmondermeer, een veelzijdig stukje natuur dat in transitie verkeert.
Al jarenlang duikt Hendriks diep in het DNA van de relatie tussen mens en natuur. Hij stelt de prangende vraag: hoe kunnen we de symbiose tussen mens en landschap herdefiniëren? 'We hebben decennialang het landschap naar onze hand gezet en begrepen, maar die benadering volstaat nu niet meer. Het is tijd om op een vernieuwende manier te interacteren met de polder, om een dans met onze omgeving aan te gaan,' benadrukt Hendriks vol passie.
Op elke dinsdag wordt Hendriks' atelier omgetoverd tot een open uitnodiging voor een creatieve ontmoeting. Hier krijgen bezoekers de kans om hun verhalen en herinneringen over de Egmondermeer te delen. Met een knipoog naar het verleden en een blik op de toekomst vormen deze persoonlijke anekdotes de ruggengraat van de tentoongestelde kunstwerken. 'De ervaringen van onze bezoekers weerspiegelen de evolutie van het landschap en maken zo dit stukje natuur relevant en levendig,' voegt Hendriks toe.
Binnen de muren van het atelier en de expositie 'Landschap als Wonderkamer' staat niet alleen de kunst centraal, maar ook het gezamenlijk vormgeven van Hendriks' visie. Bezoekers worden aangemoedigd om hun gedachten en interpretaties over de polder op te schrijven op de uitgestalde bordjes. 'Ik ben gestart met creëren en luisteren naar het publiek. Langzaam ontstaat er een uniek, gevlochten weefsel van verhalen en ideeën tegen de wanden,' enthousiasmeert de kunstenaar.
Wie geïntrigeerd is door de poëzie van de Egmondermeer en de kunst van Hendriks heeft nog tot 9 juni de kans om dit inspirerende atelier in Museum Kranenburgh in Bergen te betreden en zich te laten betoveren door een wereld waar kunst en verhalen naadloos in elkaar overvloeien.